Dakgoten & diverse

Dakgoten

Er bestaan goten in allerlei materialen. Zink, kunststof en koper zijn de meest gebruikte materialen, maar daarnaast heb je ze ook in aluminium, verzinkt en roestvrij staal, polyester.

 

Goten in kunststof zijn het goedkoopst. Goten in verzinkt staal situeren zich qua prijs tussen zink en pvc.

 

Metalen goten zijn in het algemeen steviger dan goten in pvc. Bij eventuele lekken of andere problemen kan je ze (laten) herstellen, terwijl je bij goten in kunststof al snel volledige delen moet vervangen.

 

Corrosie kan ook optreden door de aanraking van twee verschillende materialen. Daarom moeten bij een metalen dakbedekking de goten en de afvoerpijpen uit hetzelfde materiaal bestaan.

 

 

Verschillende vormen dakgoten:

 • Bakgoot (rechthoek)
  Deze vorm dakgoot is de meest voorkomende dakgoot. Een bakgoot is kenmerkend door de rechthoekige vorm en de platte bodem. Voordelen van deze vorm dakgoot zijn de snelle montage, en dat hij in vele verschillende materialen te verkrijgen is. Doorgaans is deze bakgoot goedkoop om te laten plaatsen en onderhoudsvriendelijk.
 • Mastgoot (halfrond)
  De mastgoot, ook wel hanggoot genoemd, dankt zijn naam aan de halfronde vorm. Door de ronde bodem stroomt het regenwater sneller door dan bij een bakgoot met een vlakke bodem. Een mastgoot vervuild daardoor minder snel. Het meest gebruikte materiaal bij deze vorm is zink. 
 • Kilgoot
  De kilgoot, ook wel kielgoot genoemd, is een dakgoot op de plek waar twee schuin aflopende dakvlakken elkaar raken. De kilgoot wordt bekleed met zink of lood. Wanneer twee dakvlakken elkaar raken en er een dakgoot tussen wordt geplaatst verkleint u de kans op lekkage.
 • Zakgoot
  De zakgoot wordt gebruikt wanneer er twee hellende daken tegen elkaar staan. Deze vorm is met name terug te zien bij gebouwen die in de jaren 30 en 40 zijn ontworpen en gebouwd. Zakgoten werden vroeger veel gebruikt omdat de huizen steeds dichter op elkaar werden gebouwd.