Isolatie

Welk type dakisolatie je moet laten plaatsen, hangt af van heel wat factoren. Zo zullen de beschikbare ruimte en de dakconstructie bepalen welk type isolatie er moet gebruikt worden om het beste resultaat te verkrijgen.

 

Nieuwe premie voor dakisolatie gecombineerd met asbestverwijdering: vanaf 2021 is er een extra premie voor een dakisolatie of na-isolatie van buitenmuren in combinatie met de verwijdering van een asbesthoudend dak of een asbesthoudende gevelbekleding. In dit geval wordt de premie met 8 euro per m² verhoogd.

 

Dakisolatie voor hellend dak

Een schuin dak isoleren kan op twee manieren:

 

Een hellend dak kan langs de binnenkant geïsoleerd worden. Het isolatiemateriaal, vaak een minerale wol of dakisolatieplaten, wordt dan tussen het houten of metalen raamwerk van de dakconstructie geplaatst. Vervolgens wordt een dampscherm aangebracht indien het gekozen isolatiemateriaal niet over een dampremmende laag beschikt.

 

Een hellend dak isoleren kan ook langs de buitenkant, men spreekt dan van een sarkingdak. Hiervoor wordt de bestaande dakbedekking verwijderd om het isolatiemateriaal -meestal stijve isolatieplaten- aan te brengen. Daarboven komt een onderdak te liggen. Dit zorgt voor bescherming tegen wind en vocht. Vervolgens worden de tengellatten aan de dakspanten bevestigd, waarna de panlatten op het tengelwerk worden geplaatst.

 

Dakisolatie voor plat dak

Een plat dak isoleren kan op drie manieren:

 

1) Ten eerste is er het koud plat dak, waarbij de isolatie langs de binnenkant van het dak geplaatst wordt. Hierdoor wordt de dragende constructie niet opgewarmd, vandaar de benaming koud plat dak. Voor deze techniek gebruikt men vooral minerale wol (rots- of glaswol) of isolatieplaten. Er moet wel ook nog een dampscherm geplaatst worden om vochtproblemen te vermijden.

 

2) Bij de techniek van het warm plat dak wordt de dakisolatie aan de buitenkant van het dak geplaatst, waardoor de dakconstructie nu wel mee geïsoleerd wordt. Bovenop de isolatie komt dan de dakbedekking. Voor het creëren van een warm plat dak gebruikt men vooral isolatieplaten zoals PIR- of XPS-platen.

 

3) Ten slotte is er nog het omgekeerd plat dak, dat eigenlijk een verderzetting is van het gewone warm dak. De dakisolatie komt hierbij bovenop de waterkerende dakbedekking te liggen. Om de isolatieschil te beschermen wordt ze bedekt met tegels, hout of grind. Voor deze techniek heeft men nood aan drukvaste isolatiematerialen zoals XPS-, PIR- of PUR-platen.

Contact

Larumsebrugweg 136, 2440 Geel

+32 14 73 28 63

info@profatwork.be